POSLEDICE COVID-19 PANDEMIJE PO PLASMAN PROIZVODA ŠIROKE POTROŠNJE NA GLOBALNOM TRŽIŠTU I TRŽIŠTU REPUBLIKE SRBIJE - Marić, Radenko; Đurković Marić, Tijana (International Journal of Economic Practice and Policy, 2021)
COVID-19 pandemija, proglašena od strane Svetske zdravstvene organizacije (WHO) 11. marta 2020. godine, izazvala je nesagledive šokove na strani tražnje, posebno u oblasti plasmana proizvoda široke potrošnje (Fast-Moving-Consumer-Goods – FMCG). Kao osnovne antipandemijske mere, politika zaključavanja, smanjenje kontakata i fizička distanca, prouzrokovale su nagomilavanje osnovnih životnih namirnica, pad tražnje za sekundarnim proizvodima i rast učešća elektronske maloprodaje. S tim u vezi, cilj ovog rada je projekcija plasmana proizvoda široke potrošnje u periodu COVID-19 pandemije na tržištu Republike Srbije. Istraživanje će obuhvatiti komparaciju stanja na domaćem tržištu u 2019. godini, odnosno perioda koji je prethodio pandemiji, sa periodom mart-avgust 2020. Na bazi dva moguća scenarija završetka COVID-19 pandemije, biće izvršena projekcija domaćeg BDP-a i obima plasmana proizvoda široke potrošnje. Rezultati istraživanja će ukazati kreatorima trgovinske politike i nadležnim institucijama koje mere je neophodno preuzeti kako bi prihod i profitabilnost sektora maloprodaje dostigli nivo koji su ostvarivali u periodu pre pandemije. U radu se takođe navode i predlozi pravaca budućih istraživanja vezanih za predmetnu oblast.