TRANSFER PRICING IN A FUNCTION OF ABUSING TAX COMPETITION INSTRUMENTS - Tanasić, Ljiljana; Petrović, Teodor (International Journal of Economic Practice and Policy, 2021)
U radu pažnja je usmjerena na rasvjetljavanje transfernih cijena kao sredstva zloupotrebe instrumenata poreske konkurencije. Instrumenti poreske konkurencije imaju primarnu ulogu pri kreiranju nacionalne poreske privlačnosti za direktne strane investicije. Međutim, u cilju zaštite lokalne oporezive osnovice po osnovu zloupotrebe instrumenata poreske konkurencije, veliki broj zemalja je uveo obavezu plaćanja poreza na dobit u zemlji izvora. Ali sa procesom globalizacije i širenjem poslovanja multinacionalnih kompanija, odnosno povezanih pravnih lica, instrumenti poreske konkurencije ostali su pogodno područje zakonski dozvoljenog iznošenja dobiti putem primjene transfernih cijena. Podaci prikazani u radu pokazuju da, iako trend kretanja globalne stope poreza na dobit (kao dominantnog instrumenta poreske konkurencije) ima silaznu putanju, još uvijek su izražene oscilacije u stopama između zemalja širom svijeta, uključujući i postojeće nepodudarnosti i nedorečenosti nacionalnih poreskih propisa, pa transfene cijene već više od dvije decenije ugrožavaju ekonomsku, socijalnu i poresku stabilnost pojedinih zemalja. Uvođenjem agresivnijih poreskih revizija transfernih cijena, razvijene zemlje su uspjele, u određenoj mjeri, da ostvare kontrolu nad njihovom primjenom, ali zemlje u razvoju, zbog odsustva adekvatnih regulatornih i kontrolnih mehanizama, uslijed nedostatka finansijskih i kadrovskih resursa, i dalje predstavljaju aktivno žarište ovog rastućeg problema 21 vijeka.