Преглед метода оптимизације примењених на систем управљања енергијом - Graa, Amel; Benhamida, Farid (Serbian Journal of Management, 2020)
Енергија је основа у подршци свакодневном животу људи, као и континуираној мисији за побољшање људских живота. Систем рачунарско потпомогнутих инструмената који користе оператори електричних комуналних мрежа или микро мрежа за управљање, надгледање и оптимизацију рада електроенергетског система обично се назива Систем за управљање енергијом (ЕМС). Методе оптимизације примењене на проблеме доношења одлука у таквом систему су тешка и сложена комбинација математичке формулације, моделирања и алгоритамског решења. Најбољи резултат у таквом процесу примењује се на проблем који треба оптимизовати, а који се мора проучити са великом пажњом. Даље, могу се разрадити комплексни математички прорачуни и поступци; такође, мора се поседовати знање о информационим технологијама и софтверско инжењерство. Предмет овог рада је преглед постојећих важних метода оптимизације који се користе у систему управљања електричном енергијом, као што су ангажовање јединице, оптималан проток снаге и економска испорука.
Keywords: метода оптимизације; квадратно програмирање; линеарно програмирање; систем управљања енергијом