Стратешки развој људских ресурса - маневар за будуће компетенције - Parameswaran, Hima (Serbian Journal of Management, 2020)
Променљива улога и функција стручњака за развој људских ресурса услед социјалних, економских, политичких и технолошких промена доводи до праксе увођења стратешког развоја људских ресурса у организацијама. У данашњем свету индустријализације, овај термин се односи на постизање конкурентских користи усклађивањем организационих циљева и приоритета са структурираним и будућим оријентисаним активностима. Студија о стратешком развоју људских ресурса пружа могућност за уклањање проблема организације рационалним планирањем и развојем људи, са фокусом на предвидљивост и доследност. Ово истраживање не само да расветљава импликације стратешких активности већ и јача индивидуалну креативност, управљање знањем, планирање каријере и индивидуалне компетенције међу запосленима у индустријским секторима. Такође, наглашава перцепцију запослених о примени стратешког развоја људских ресурса у компанији, што је основни фактор за задовољство запослених, учинак и неопходност социо-техничких система. Сходно томе, студија је усредсређена на Дубаи, У.А.Е., у облику „Стратешки развој људских ресурса - маневар за будуће компетенције“ где је величина узорка износила 300 испитаниа из различитих компанија укључујући квантитативну и квалитативну анализу. Сходно томе, статистички је потврђено да четири независне променљиве показују позитивну везу са стратешким активностима на пољу људских ресурса. Поред тога, идентификује се у којој мери одабране компаније пружају развој људских ресурса и с њим повезане факторе радног и животног века. Резултати анкете створили су кључни модел и оквир за стратешки развој људских ресурса стварањем драгоценог доприноса организацији у суочавању са будућим изазовима.
Keywords: индивидуална креативност; управљање знањем; планирање каријере; индивидуалне компетенције; стратешки развој људских ресурса