Kритични фактори ИТ управљања и његовог утицаја на организационе перформансе у Mалазијској производној индустрији - Abdollahbeigi, Bentolhoda; Salehi, Farhang (Serbian Journal of Management, 2020)
Сврха ове студије је испитивање у којој мери учешће вишег руководстава и демографија организације утичу на ефикасност управљања ИТ-ом у односу на перформансе организација. Ово је комбинација експлораторног и дескриптивног истраживања које има за циљ да истражи детерминанте ИТ управљања и његове ефекте на организационе перформансе у малезијским производним компанијама. Узорак величине 357 испитаника је прикупљен за ово истраживање. Коришћено је Моделирање структурних једначина (енг. Structural equation modeling - SEM) како би се истовремено испитали мерни и структурни модел. Добијени резултати су показали везе између укључености вишег руководства и организационе демографије и њиховог ефикасног управљања и организационих перформанси у производним компанијама у Малезији. Ово истраживање представља конструисање теоретски заснованог модела, који асимилира укљученост вишег руководства и организациону демографију, ефикасно управљање информатичким технологијама и перформансе организација. Такође, открива најважније елементе који утичу на ефикасно управљање ИТ-ом како би се побољшале перформансе производне компаније.
Keywords: ИТ управљање у Малезији; учешће вишег менаџмента у ИТ-у; организациона демографија; ефикасно управљање ИТ-ем; перформансе организације