Да ли финансијски развој заснован на тржишту акцијама подстиче економски раст на тржиштима у настајању? Нови докази из Нигерије - Nathaniel, Solomon Prince; Omojolaibi, Joseph Ayoola; Ezeh, Chikaodili Josephine (Serbian Journal of Management, 2020)
Ова студија испитује утицај развоја тржишта акцијама на економски раст Нигерије. Студија обухвата период 1980-2016. Користи АРДЛ приступ коинтеграцији. Докази из студије показују да развој тржишта акција промовише економски раст на кратак рок, али дугорочно, утицај на развој тржишта акција није значајан. Утицај на раст тржишне капитализације, вредност тргованих акција и однос тржишног промета, су сви краткорочно значајни, док отвореност трговине није. У међувремену, трговинска отвореност је једина промењива која дугорочно значајно утиче на економски раст. Боунд тест за коинтеграцију открива дугорочан однос међу варијаблама. Све промењиве, осим отворености трговине, позитивно су повезане са економским растом. Резултати ове студије указују на то да развој тржишта акција игра велику улогу у економском расту Нигерије. Препоручује се да регулаторно тело донесе прописе који ће промовисати ликвидност, стабилност и одговорност на тржишту акција, што би могло да продужи економски раст Нигерије.
Keywords: развој тржишта акцијама; економски раст; анализа временских серија; блок егзогени Валдови тестови; АРДЛ