Верификација вештина и запослења заснована на блокчејн технологији: изазови и стратегије за запошљавање руководилаца у финтек индустрији Дубаија - Erceg, Aleksandar; Gollapalli, Huldah; Damoska Sekuloska, Jovanka (Serbian Journal of Management, 2026)
Традиционални процес регрутовања руководилаца у Дубаију суочава се са изазовима, укључујући употребу лажних акредитива, кашњења у провери и високе трошкове регрутације. Са својом децентрализованом и непроменљивом природом, блокчејн нуди потенцијално решење за ове проблеме осигуравањем безбедне, тачне и ефикасне верификације.Рад испитује како стручњаци за људске ресурсе и ИТ стручњаци из различитих финтех компанија у Дубаију доживљавају ефикасност блокчејна у верификацији акредитива, смањењу лажних захтева и побољшању ефикасности регрутације. Поред тога, рад испитује спремност организација да усвоје блокчејн технологију и њен потенцијални утицај на оперативне трошкове и ефикасност.Резултати истраживања показују да блокчејн значајно побољшава тачност верификације смањењем људских грешака и спречавањем превара. Блокчејн је идентификован као ефикасан алат за сузбијање лажних захтева при запошљавању руководилаца, позитивно утичући и на време и на ефикасност трошкова. Међутим, отпор према новим методама и забринутост због трошкова имплементације идентификовани су као потенцијалне препреке широком усвајању.Да би се превазишао отпор променама и смањили трошкови имплементације, адекватна обука је неопходна за успешно усвајање. Студија предлаже даља истраживања дугорочног усвајања блокчејна и његовог утицаја на различите индустрије
Keywords: блокчејн; регрутовање руководилаца; смањење превара; верификација вештина; ефикасност; препреке усвајања