Људски ресурси као стратешки покретач усвајања циркуларне економије: библиометријска и тематска анализа - Menshikova, Maria; Plotnic, Olesea; Tambovceva, Tatjana (Serbian Journal of Management, 2025)
Овај рад представља свеобухватну библиометријску и тематску анализу 313 рецензираних чланака индексираних у Scopus-у, мапирајући пресек између циркуларне економије (ЦЕ) и људских ресурса (eng. human resources - HR). Студија потврђује централну улогу људских ресурса у омогућавању усвајања и ширења пракси ЦЕ у свим индустријама и регионима. Наши налази истичу да успех иницијатива ЦЕ не зависи само од технолошког напретка и структурних промена, већ и од спремности, ангажовања и добробити радне снаге. Кључне  праксе људских ресурса – укључујући развој вештина, неговање лидерства, дигиталну и виртуелну обуку и инклузивно управљање талентима – показале су се виталним за опремање запослених способностима потребним за спровођење циркуларних стратегија. Анализа открива све већи значај интеграције дигиталних технологија, као што су алати Индустрије 4.0, са развојем људског капитала, а истовремено наглашава потребу за подржавајућим условима рада, укључујући безбедна, праведна и инклузивна радна места, како би се стимулисало одрживо понашање. Студија идентификује 15 тематских кластера и истиче нове теме као што су дигитална циркуларна економија, циркуларно предузетништво и достојанствен рад. Овај рад доприноси разумевању стратешке улоге управљања људским ресурсима  у циркуларним транзицијама и предлаже правце за будућа истраживања контекстуалних фактора, дигиталне спремности и улоге људских ресурса у унапређењу циркуларних пословних модела на глобалном нивоу
Keywords: циркуларна економија; управљање људским ресурсима; вештине; обука; ангажовање