Фактори који утичу на коришћење ERP система у производним и услужним делатностима: компаративна студија применом PLS-SEM и fsQCA - Radić, Aleksandra; Arsić, Sanela; Đorđe , Đorđe; Bobek, Samo; Sternad Zabukovšek, Simona (Serbian Journal of Management, 2026)
Системи за планирање ресурса предузећа (енг. Enterprise Resource Planning - ERP) представљају важну технолошку инфраструктуру за побољшање оперативне ефикасности и стратешког доношења одлука у различитим индустријама. Ова студија испитује кључне детерминанте које утичу на усвајање ERP система, са посебним фокусом на организације које послују у производном и услужном сектору у региону Западног Балкана. Да би се емпиријски проценио предложени концептуални оквир, коришћено је моделирање структурних једначина парцијалних најмањих квадрата (енг. Partial Least Squares Structural Equation Modeling - PLS-SEM) и квалитативна компаративна анализа фази скупова (енг. Fuzzy Set Qualitative Comparative Analysis - fsQCA). На овај начин, обухваћене су и линеарне везе и конфигурациони путеви који леже у основи понашања при имплементацији ERP-а. Резултати PLS-SEM анализе показују да су конструкти као што су компатибилност посла, перципирана корисност и спољни фактори статистички значајни предиктори ставова корисника према коришћењу ERP система. Поред тога, пронађена је значајна веза између става и стварне употребе ERP система, при чему корисничко искуство служи као модераторска променљива. Приметно је да вишегрупна анализа није открила значајне разлике у намерама, ставовима или преференцијама између корисника из производног и услужног сектора. Резултати студије fsQCA такође показују да су компатибилност са послом и перципирана корисност кључни тренутни услови неопходни за ефикасно усвајање ERP-а. Ова студија доприноси постојећој литератури интегришући вишеструке аналитичке приступе како би се истражила сложеност коришћења ERP-а. Поред тога, пружа практичне увиде менаџерима предузећа, добављачима ERP-а и креаторима политике.
Keywords: ERP систем; производни сектор; сектор услуга; PLS-SEM; fsQCA