Анализа утицаја сиве економије на економски развој - Dima, Bogdan; Dima, Ştefana Maria; Preda, Ciprian (Serbian Journal of Management, 2026)
Сива економија је кровни концепт који покрива различите аспекте неформалних економских сектора. Општеприхваћено је да повећана величина сиве економије омета економски раст. Међутим, ми усвајамо нијансиранији концептуални оквир, узимајући у обзир мешовите ефекте које сива економија има на економски развој и пуну запосленост радних ресурса. Стога процењујемо величину сиве економије користећи модел вишеструких индикатора и вишеструких узрока. Да бисмо се носили са неизвесношћу која произилази из великог скупа потенцијалних детерминанти економског развоја, користимо резултујућу замену сиве економије у Бајесовом моделу усредњавања/пондерисаног просека најмањих квадрата. Алтернативни приступи подацима се разматрају за проверу робусности. Утврдили смо да за скуп података од 124 постиндустријске и економије у развоју које покривају период између 1991. и 2017. године, сива економија може и позитивно и негативно утицати на економски развој. Наши резултати показују да је „нето“ ефекат који сива економија има на званичне секторе отворено питање. Главна импликација је да свака политика која има за циљ смањење обима сиве економије треба да буде праћена побољшањем формалних сектора економије како би се апсорбовала незапосленост.
Keywords: сива економија; економски развој; пореско оптерећење; Бајесов модел усредњавања (BMA); метод пондерисаног просека најмањих квадрата (WALS)