Високо образовање у светлу индустрије 5.0: SERVQUAL-SEM димензије квалитета - Ana,; Glogovac, Maja; Ruso, Jelena; Arsić, Sanela; Isidora, (Serbian Journal of Management, 2026)
Индустријска револуција покреће развој друштва, а њена трансформација одражава предстојећу индустријску револуцију. То је довело до Индустрије 5.0 и Друштва 5.0 у многим областима, чак и у образовању. Стога, универзитети треба да постигну висок ниво квалитета услуга како би се ускладили са новим индустријским трендовима где се од људи очекује да буду иновативни и сараднички настројени у заједничком радном окружењу са новим дигиталним технологијама. Стога, циљ овог рада је да истражи везу између SERVQUAL варијабли квалитета онлајн високог образовања (опипљивост, поузданост, спремност, сигурност и емпатија) и њихов утицај на перцепцију студената о ефектима Индустрије 5.0 на квалитет високог образовања. Да би се постигао овај циљ, анкета је спроведена међу 532 универзитетска студента. Структурно моделовање једначина (енг. Structural Equation Modeling-SEM) показује да су сви анализирани односи између SERVQUAL варијабли потврђени и указују на позитиван утицај. Штавише, разматран је и утицај поменутих варијабли квалитета на перцепцију студената о ефектима Индустрије 5.0 на квалитет високог образовања. Узимајући у обзир те односе, поузданост је једина значајна варијабла која утиче на перцепцију студената о ефектима Индустрије 5.0 на квалитет високог образовања. Ови закључци би могли бити коришћени за развој оквира за побољшање квалитета онлајн високог образовања у Индустрији 5.0, што би довело до основе за развој новог Друштва 5.0.
Keywords: Индустрија 5.0; Друштво 5.0; високо образовање; модел квалитета SERVQUAL-SEM