Доношење одлука потрошача и правна свест у циркуларној економији: Регулаторна перспектива - Tick, Andrea; Ruso, Jelena; Anton, Sorin Gabriel; Buzdugan, Adriana (Serbian Journal of Management, 2025)
Линеарни економски модели су редовна пракса још од индустријске револуције, али су продубљивање проблема одрживости и акумулација отпада довели до концепта циркуларне економије, која би могла да ублажи еколошки терет на индустрије и друштва. Функционисање таквих економских модела увек је поткрепљено правилима и прописима које су развила национална и међунационална законодавна тела. Циљ рада је да се истражи упознатост потрошача са законодавством о циркуларној економији и како се то познавање повезује са одрживим понашањем потрошње. Главни резултат истиче позитивну и значајну везу између знања о циркуларном законодавству и његовог перципираног утицаја на одлуке потрошача, потврђујући да правне информације могу олакшати одрживије понашање. Идентификована су три различита сегмента потрошача према њиховом нивоу знања и ставу, што сугерише да јавност није хомогена у односу на циркуларну економију. Наши налази имају значајне практичне и политичке импликације. Прво, они сугеришу потребу за јачањем великих напора у образовању и информисању потрошача. Друго, нормативне импликације студије сугеришу даље напоре да се регулаторни оквир прилагоди циљевима одрживости, уз истовремено осигуравање да је овај оквир кохерентан и усклађен у свим земљама.
Keywords: Циркуларна економија; еколошко означавање отпадног трага; ЕФА; К-меанс кластеровање; правни прописи