Улога вишег менаџмента у природним хазардима: случај европске банкарске индустрије - Somogyi, Tamas; Nagy, Rudolf (Serbian Journal of Management, 2025)
Проблематика природних хазарда представља једно од кључних подручја интересовања у оквиру безбедносних студија и менаџмента пословања. Правилно управљање ризицима показало се као фундаментално, те је стога добило значајну пажњу. Ипак, улога вишег менаџмента у оквиру система управљања ризицима предузећа остаје релативно мало истражена. Овај рад има за циљ да истражи специфичну улогу вишег менаџмента у процесу управљања ризицима, нарочито у вези са ризицима који произлазе из природних хазарда. Одговарајућа улога вишег менаџмента у управљању ризицима везаним за природне хазарде представља кључно питање. Приказан је приступ европске банкарске индустрије, заснован на јавно доступним секторским регулативама и смерницама. Дате су одређене препоруке ради даљег унапређења кључне улоге вишег менаџмента у управљању природним хазардама. Наш резултат се разматра као решење које може бити примењено у предузећима, организацијама и институцијама у било ком сектору.
Keywords: виши менаџмент; управљање ризиком; природни хазарди; банкарска индустрија