Oснаживање запослених и његов утицај на перформансе у економијама у развоју: посредничка улога психолошког капитала - Sayem, S.M.; Akter, Most. Sadia; Islam , Md Muktadir; Azharul, (Serbian Journal of Management, 2025)
Циљ ове студије је испитивање посредничке улоге психолошког капитала између оснаживања запослених и њихових перформанси у економији у развоју као што је Бангладеш. Структурисани упитник је дистрибуиран запосленима у различитим јавним и приватним организацијама у Бангладешу. Подаци прикупљени од 385 испитаника анализирани су методом структурног моделирања помоћу парцијалне најмање квадратуре (PLS-SEM) како би се тестирале хипотетичке релације међу латентним конструктима. Резултати су показали да и структурно и психолошко оснаживање позитивно утичу на радне перформансе запослених. Психолошки капитал, који такође има значајан позитиван утицај на перформансе, делује као посредник у односу између оба облика оснаживања (структурног и психолошког) и перформанси запослених. Студија представља пионирски напор у успостављању психолошког капитала као посредничке променљиве у вези између оснаживања и радних перформанси у контексту економије у развоју. Резултати пружају драгоцене увиде организацијама у креирању политика и програма за управљање људским ресурсима и обука, који ће омогућити оснаживање запослених, што ће довести до побољшања психолошког капитала и, последично, унапређења њихових перформанси.
Keywords: оснаживање запослених; структурно оснаживање; психолошко оснаживање; психолошки капитал; радне перформансе