Нови приступ моделовању утицајних фактора климе безбедности у индустријским предузећима са претежно женском радном снагом - Stefanović, Violeta; Milijić, Nenad; Urošević, Snežana; Mladenović-Ranisavljević, Ivana; Završnik, Bruno (Serbian Journal of Management, 2025)
Истраживање у овом раду има за циљ развој оригиналног модела утицајних фактора климе безбедности у индустријским процесима, као важног елемента организационог развоја. Скуп прикупљених података анализиран је коришћењем алата статистичких софтверских пакета SPSS 21.0 и LISREL 8.80, на основу тестирања узорка од 843 запослена у индустријским организацијама са претежно женском радном снагом, у Републици Србији, на територији Јабланичког округа. Утврђено је да фактори услова рада (енг. working conditions – WC), као и став запослених према условима рада (енг. attitude of employee – AE), могу бити индикатори утицаја на безбедност запослених. Развијени модел је практично, прихватљиво и применљиво решење, које може донети позитивне промене у пракси, у погледу безбедности и здравља на раду (енг. occupational safety and health – OSH).
Keywords: фактори услова рада; индустријска предузећа; моделовање; безбедност на раду; став запослених