Унапређење малопродајних операција: Динамичке стратегије испуњења у омниканалној малопродаји - İskender, Hümeysa; Dayanıklı, Sinem; Kökçam, Abdullah Hulusi; Stević, Željko; Turgay, Safiye; Baydaş, Mahmut; Bunevska Talevska, Jasmina (Serbian Journal of Management, 2024)
Ова студија истражује тренд допуњавања у продавницама у омниканалној малопродаји, где се залихе оближњих продавница користе за испуњавање онлајн поруџбина. Овај модел представља предности као што су бржа испорука, смањење трошкова, побољшано управљање залихама, повећана продаја и повећано задовољство купаца. Оперативни изазови укључују одређивање оптималне локације за испуњавање онлајн поруџбина. Истражујући малопродају са онлајн и класичним продавницама, овај рад се бави одлукама о динамичком испуњавању поруџбина с обзиром на неизвесност потражње купаца и трошкова испоруке. Студија користи стохастичко динамичко програмирање за краће периоде и генетски алгоритам за дуже периоде, откривајући да генетски алгоритам пружа решења која се блиско приближавају оптималним.
Keywords: одлучивање; динамичко програмирање; генетски алгоритам; омниканални маркетинг; испуњење наруџби