Путраџаја као паметни град: пут који прати њену прошлост, садашњост и блиску будућност - Chai, Hsin-Yi; Beh, Loo-See (Serbian Journal of Management, 2025)
Ово је прво истраживање спроведено о Путраџаји, административној престоници савезне владе Малезије, које се бави развојем њене текуће, друге генерације паметног града – што до сада није било предмет истраживања. Примењен је студијски приступ случаја како би се испитао специфичан контекст овог водећег модела унапређења паметних градова у Малезији. Циљеви овог истраживања су: i) процена напретка развоја паметног града Путраџаје; ii) упоређивање нивоа усклађености Путраџаје са препорученим приступима развоју паметних градова; и iii) идентификација најбољих пракси које се могу извући из развоја паметног града у Путраџаји. Листа иницијатива преузета из Стратегије за паметни град Путраџаје коришћена је као основа, а додатно је потврђена интервјуима са представницима локалне управе и урбанистима. Поред тога, спроведена је анализа мрежа ради проучавања вишеструке сарадње актера (multi-helix collaboration) уз помоћ отвореног софтвера Gephi. Истраживање је показало да је напредак развоја паметног града у Путраџаји у складу са очекивањима у погледу спровођења иницијатива, да показује уравнотежен развој у различитим областима и укључивање приступа „одоздо нагоре“ у традиционалну администрацију „одозго надоле“. Међутим, уочен је недостатак холистичке стратегије и ограничена сарадња више заинтересованих страна. Путраџаја показује висок ниво самодовољности и унутрашње кохезије у примени иницијатива паметног града, што представља темеље најбољих пракси из којих и други градови могу да уче.
Keywords: паметни град; Путраџаја; најбоље праксе; теорија система; управљање операцијама