Oснаживање водећих корисника: троделна формула Kеније за успех финтек иновација - Otieno, Geoffrey; Kiraka, Ruth (Serbian Journal of Management, 2025)
Концепт иновација које иницирају водећи корисници представља један од суштинских елемената развоја нових производа и тржишног успеха, али карактеристике корисничких иноватора у контексту економија у развоју и даље остају недовољно истражене. Ова студија има за циљ да анализира утицај радног искуства, аутономије и броја иновационих партнера на успех водећих корисничких иновација у финансијско-технолошком (финтек) сектору Кеније. Истраживање се заснива на квантитативним подацима прикупљеним кроз анкету спроведену међу 321 водећим корисничким иноватором, као и на квалитативним налазима добијеним кроз 36 дубинских интервјуа. Резултати анализе указују на значајну улогу радног искуства у подстицању успеха иновација посредством сарадње са иновационим партнерима, као и индиректни утицај радног искуства на успех кроз аутономију, док посредовање партнерстава у овом односу није потврђено. Овом студијом се доприноси академској дискусији о корисничким иновацијама, кроз идентификацију кључних чинилаца који омогућавају успешан развој иновација у контексту земаља у развоју, као и кроз пружање препорука организацијама које настоје да подстакну иновације вођене корисницима. Фокусирањем на финтек сектор Кеније и разматрањем посредничке улоге иновационих партнера, ова студија унапређује постојећу литературу и доприноси дубљем разумевању фактора који утичу на успех водећих корисничких иновација. Уочено је да су радно искуство, аутономија и сарадња са иновационим партнерима кључни предиктори успеха у овом контексту.
Keywords: водеће корисничке иновације; радно искуство; аутономија; иновациони партнери; финтек