Процес управљања знањем и његова повезаност са организационим учинком: cтудија случаја „Carnival Cruise Lines” - Golubović Corcione, Sanela; Jovanović, Ivan (Serbian Journal of Management, 2025)
Многе компаније у данашњем технолошком и динамичном окружењу препознају управљање знањем (КМ) и ИТ алате као вредне ресурсе, поред осталих ресурса, за постизање конкурентске предности организација. Стога је ова студија спроведена с циљем испитивања утицаја складиштења знања (КS), дељења и примене знања (КShА) на организациони учинак (ОP). Поред тога, истраживан је и модераторски ефекат алата за управљање знањем (КМТ) у односу између ових променљивих у индустрији крстарења. Подаци су прикупљени анкетним упитником од 283 учесника запослена на три брода компаније Carnival Cruise Lines. За анализу односа између променљивих примењена је техника моделовања структурних једначина методом парцијалних најмањих квадрата (PLS-SEM). Резултати су показали значајан и позитиван утицај складиштења, дељења и примене знања на организациони учинак, као и постојање модераторског ефекта КМТ на однос између ових променљивих, што је даље објашњено анализом једноставних нагиба. Ово истраживање доприноси постојећој литератури истражујући управљање знањем и организациони учинак посебно у индустрији крстарења. Практичне импликације указују на то да организације треба да интегришу управљање знањем са технологијом и обезбеде менаџерску обуку, што доводи до испоруке ефикасних и квалитетних услуга, а самим тим и до унапређења укупног учинка.
Keywords: управљање знањем; организациони учинак; PLS-SEM; модераторски ефекат алата за управљање знањем