Управљање отпадом у Словачкој и Пољској као државама чланицама Европске уније - Nieścior, Bartosz; Marišová, Eleonóra (Serbian Journal of Management, 2024)
Основно законодавство Европске уније (ЕУ) о отпаду регулисано је Европском оквирном директивом о отпаду (1975). Од тада, ова директива је значајно ревидирана и ажурирана и све чланице ЕУ су у обавези да имплементирају законодавство ЕУ о отпаду у своје законодавство. У чланку су представљена најважнија питања везана за управљање отпадом у Словачкој и Пољској. У раду се разматрају национално законодавство заједно са законодавством ЕУ. Студија укључује релевантне закључке са кратким поређењем спроведених анализа. Добијени резултати показују да основни циљ који се односи на комунални отпад – значајно одступање од депоновања отпада, постављен у обе државе, није остварен.
Keywords: управљање отпадом; Европска унија; еколошка политика; земље чланице ЕУ Словачка и Пољска; одрживи развој