Ентропијске технике за поуздано доношење менаџерских одлука у условима ишедимензионалних података - Kalina, Jan (Serbian Journal of Management, 2024)
Ентропија, као кључна мера хаоса или разноликости, последњих година налази све шире примене у науци о менаџменту. Ипак, традиционални приступи засновани на ентропији показују ограничену ефикасност када је реч о анализи вишедимензионалних скупова података. У овом раду се предлаже нови коефицијент неизвесности, заснован на ентропији, који је прилагођен категоријским подацима, као и метода за откривање образаца погодна за примену у менаџерским ситуацијама. Поред тога, представљена је поуздана техника инспирисана фракталима за процену коваријантних матрица у мултиваријатним подацима. Ефикасност ове методе детаљно је анализирана кроз три скупа података са економском релевантношћу. Резултати потврђују супериорне перформансе предложеног приступа чак и у сценаријима са ограниченим бројем променљивих. Ова истраживања указују на потребу да се у процесима доношења менаџерских одлука узму у обзир урођене фракталне структуре присутне у вишедимензионалним подацима. Рад наглашава значај разматрања фракталних карактеристика у менаџерским одлукама, чиме се унапређује применљивост и ефикасност ентропијских метода у науци о менаџменту.
Keywords: Теорија информација; вишедимензионални подаци; неизвесност; робустност; наука о менаџменту