Утицај вакуума знања на иновациони процес током спајања организација за јавно истраживање - Ririh, Kirana Rukmayuninda; Machfud,; Elisa,; Nurul, (Serbian Journal of Management, 2024)
Одржавање иновационог процеса током спајања у спојену јавну истраживачку организацију је приличан изазов. Вакуум знања је потенцијално растући проблем због спајања. Ова студија има за циљ да испита вакуум знања као интервентну улогу између организационих фактора и индивидуалног фактора, а такође и како утиче на процес иновације. PLS-SEM је примењен коришћењем софтвера SmartPLS 4.0, а 198 иновационих актера је учествовало у анкетирању. Изненађујуће, резултати показују да вакуум знања позитивно и значајно утиче на способност апсорпције и прилагођавања да се формирају дистинктивне компетенције. То показује да ће недостајући токови знања међу актерима високих перформанси, као што су иноватори, побољшати компетенције током хаотичног догађаја због спајања. Поред тога, карактеристичне компетенције имају значајан позитиван утицај на иновациони процес. Са друге стране, вакуум знања нема директну везу са карактеристичним компетенцијама. Управљање ресурсима и инфраструктуром доприноси позитивном формирању вакума знања током спајања како би се створила снажна апсорпциона и адаптивна способност и криве истакнутих дистинктивних компетенција, које ће на крају позитивно утицати на процес иновације.
Keywords: вакуум знања; иновациони процес; менаџерска подршка; удружена организација заснована на истраживању; моделовање структурне једначине