Усвајање финтека у банкарству: Систематски преглед са библиометријском и садржајном анализом - Asif, Muhammad; Sarwar, Farhan; Lodhi, Rab Nawaz; Akbar, Rida (Serbian Journal of Management, 2024)
Ова студија представља свеобухватан преглед утицаја финансијске технологије (FinTech) на банкарски сектор, анализирајући кључне трендове и предлажући будуће правце истраживања за решавање изазова и могућности у овој области. Користећи PRISMA дијаграм тока, студија анализира 93 рада о FinTech у банкарству објављених између 2016. и 2022. године из базе података Web of Science. Применом библиометријских и садржајних анализа, RStudio, VOSviewer и NVivo се користе за дескриптивне анализе, ко-учесталост кључних речи и садржајне анализе, респективно. Кина предњачи у броју истраживачких публикација о FinTech и банкарству, док Сједињене Државе надмашују све друге земље по укупном броју цитата. Дијаграми облака речи и анализе учесталости откривају да су "банке" и "FinTech" често помињани. Студија идентификује "усвајање", "иновације", "вештачка интелигенција" и "crowdfunding" као примарне теме истраживања. Наглашавајући глобалну интеграцију блокчејна, облачног рачунарства и великих података у FinTech истраживања, студија пружа драгоцене увиде у могућности и ризике повезане са технолошким напретком у финансијском сектору.
Keywords: FinTech; усвајање; библиометријска анализа; систематски преглед литературе (SLR); иновација; VOSviewer