Заједничко кретанје злата, америчког долара, нафте, VIX индекса: докази о вејвлет кохеренцији и “DCC-GARCH” у периоду пандемије - Tekin, Bilgehan; Temelli, Fatma; Aden Dirir, Sadik (Serbian Journal of Management, 2024)
Ова студија испитује везе цена и флуктуација биткоина (BTC) са златом, америчким доларом, нафтом, VIX индексом, осигурањем и диверзификацијом у Турској. У ту сврху, у студији су коришћени вејвлет кохеренција и динамичке условне корелације (DCCs). Ово истраживање испитује да ли се обрасци понашања “мехура” у ценама BTC током пандемије COVID-19 могу користити у краткорочном периоду за заштиту од обрасаца понашања “мехура” на тржиштима која су предмет овог истраживања и обрнуто. Међутим, такође се истражује да ли се друга средства могу користити за управљање и осигурање негативних ризика BTC. Циљ је да се разуме како и на ком нивоу критични финансијски инструменти и индикатори утичу једни на друге у временима кризе и економске рецесије, као што је пандемија, и представити вредне резултате доносиоцима одлука. Узорак за ову студију укључује Турску за период између 31.12.2019. и 13.07.2022. Резултати вејвлет кохеренције и DCC-GARCH показују значајна позитивна и негативна повезана кретања цена BTC са златом, нафтом, ценама америчког долара и индексом страха VIX током пандемије.. Налазимо доказе о постојаној волатилности, узрочности и фазним разликама између БТЦ-а и других финансијских инструмената и индикатора.
Keywords: BTC; Злато; USD; Нафта; VIX; Вејвлет Кохеренција