Улога и утицајни фактори способности виртуелног управљања људским ресурсима за успостављање ефикасности и задржавање удаљених тимова - Depoo, Lucie; Hermida, Aimee (Serbian Journal of Management, 2024)
У раду се истражује утицај виртуелних техника управљања људским ресурсима на ефикасност удаљених тимова и задржавање запослених у организацији. Рад пружа релевантне и нове информације о виртуелним тимовима с обзиром на трансформациони утицај који је резултат COVID пандемије. Подаци су прикупљени од 323 менаџера који раде са виртуелним тимовима широм света и који су формирали базу за ову студију, користећи анонимно анкетирање. Подаци су анализирани дводимензионалном статистиком. Резултати су открили да је имплементација VHRM-а довела до високе продуктивности, ефективности и способности задржавања запослених док уче да се прилагођавају технолошким променама. Резултати показују да адекватан труд и ресурси уложени у VHRM, менаџери људских ресурса могу да идентификују и имплементирају ефикасна решења, улажући у нову технологију/алате за виртуелне тимове (48%), побољшавајући комуникацију (52%) и нудећи нове могућности за усавршавање запослених , који максимизирају учинак запослених. На основу резултата, на ефективност тима на даљину не утиче директно виртуелни рад и углавном се односи на могућности каријере, као и на побољшану комуникацију у комбинацији са професионалним развојем. Побољшање је везано за интеграцију вештачке интелигенције, која значајно побољшава ефикасност и токове рада, награђивање учинка и подржавање раста.
Keywords: рад на даљину; web доступност; људски ресурси; менаџмент; виртуелни тимови; задржавање