Приправност малих и средњих предузећа за дигитализацију: Шаријатски финансијско-технолошки оквир користећи перцепције Четвороструког Хеликса - Mahyarni, Mahyarni; Okfalisa, Okfalisa (Serbian Journal of Management, 2024)
лога Четвороструког Хеликса у промовисању развоја дигитализације МСП-ова истиче значајан допринос шаријатског финтеха (финансијских технологија) као новог изазова за одрживо и креативно суочавање са прекидом изазваним Covid-19. Овај рад развио је оквир готовности МСП-ова за дигитализацију у подршци шаријатском финтеху како би испитао перцепције Четвороструког Хеликса и успех дигитализације. Додатно, примењен је Фази-АХП приступ за анализу значајног утицаја интеракције Четвороструког Хеликса и разлике између универзитета, индустрије, заједница и владе. Ово ствара основу одрживог корпоративног сектора кроз разматрање информационих технологија (ИТ), економије и шаријата у оквиру пословне активности, трансакција, маркетинга, управљања, микро-окружења и макро-окружења, ограничено на 24 под-индикатора. Ово истраживање је открило да универзитетски академици сматрају пословну активност најзначајнијим показатељем за прецену способности дигитализације малих и средњих предузећа (МСП-ова) на основу шаријатског финтеха. Следе маркетинг, трансакције, управљање, микро и макро окружење. У међувремену, остали сектори укључујући индустрију, заједнице и владу различито тумаче маркетинг као разматрање успеха шаријатске дигитализације МСП-ова. Овај оквир стимулише и синергизира интегрисани рад, иновације, економски раст, производњу, технологију, знање и вештине улога Четвороструког Хеликса у суочавању са конкурентним предностима дигиталне ере с обзиром на шаријатске вредности. Приоритетна анализа и препоруке из овог оквира признају се као алат за управљање одлукама и стратешке политике за остваривање успеха дигиталне трансформације.
Keywords: шаријатски финтех; четвороструки хеликс; фази-ахп; мала и средња предузећа; дигитална трансформација