Ниво пословне етичности малих и средњих предузећа у Вишеградској групи - Metzker, Zdenko; Belas, Jaroslav Jr.; Oodrejka, Roman; Dvorsky, Jan (Serbian Journal of Management, 2023)
Циљ рада је да се дефинишу и упореде значајни атрибути у области пословне етике према величини фирме, полу и образовању предузетника у сегменту МСП у збиру у земљама В4. Емпиријско истраживање, које је имало за циљ да идентификује ставове малих и средњих предузећа, спроведено је у јуну 2022. године у земљама Вишеградске четворке (Чешка, Словачка, Пољска и Мађарска). Прикупљање података је извршила екстерна фирма. Статистичке хипотезе су тестиране путем дескриптивне статистике, хи-квадрата и Z-скора на α = 5% нивоу значајности. Испитани су ставови МСП према следећим изјавама: СТ1: Етику у пословању сматрам важном; СТ2: Узимам у обзир етичке импликације мојих одлука када управљам својим послом; СТ3: Добро се осећам када се понашам етички у послу; и СТ4: Наша компанија спроводи правила етичког понашања у пословању. Сматрамо да је ниво слагања са овим изјавама висок. Нисмо пронашли статистички значајне разлике у одговорима на основу дефинисаних демографских карактеристика.
Keywords: мала и средња предузећа; пословна етика; старост фирме; пол и образовање предузетника