Фактори који утичу на пољопривредну емисију на западном Балкану: Панел анализа података - Brankov, Tatjana (Serbian Journal of Management, 2023)
Смањење пољопривредне емисије једно је од најважнијих питања у глобалној политици, које постаје све изазовније како време одмиче. Да бисмо ово решили, наша студија истражује главне детерминанте пољопривредне емисије на Западном Балкану, узимајући у обзир бруто домаћи производ (БДП), додату вредност пољопривреде, трговину, употребу енергије у пољопривреди и стране директне инвестиције (СДИ). Емпиријски резултати засновани на анализи панел података показали су да БДП нема значајан утицај на емисију. Додата вредност пољопривреде имала је значајан и негативан утицај на емисију азот оксида и значајан и позитиван утицај на емисију метана. Трговина је значајно негативно утицала на емисије азот-оксида и метана, док је потрошња енергије имала значајан и позитиван утицај на емисије азот-оксида и метана. СДИ су имале значајан и позитиван утицај на емисију метана, док њихов утицај на емисију азот оксида није био статистички значајан. Овај чланак може послужити као основа за даља истраживања на ову тему.
Keywords: пољопривредна емисија; панел анализа података; Западни Балкан; азот; метан