Cимбиоза интермодалних терминала и слободних зона - Simonovic, Aleksandar; Kostic, Dragan (Serbian Journal of Management, 2023)
Глобализам улази у нову фазу која ствара простор за регионалне инвестиције. Тренд “offshoring-а” почиње да слаби а појачавају се  “nearshoring” инвестиције. Послови и нове инвестиције враћају се у регионе, суседне државе и матичне компаније. Нови курс развоја захтева потребу за просторима у којима ће инвеститори добити царинске и пореске погодности уз велику потребу за ефикасном логистиком. Слободне зоне, које нуде олакшице за инвестирање и пословање, мораће да већу пажњу поклоне ефикасној логистици. Погодности инфраструктурно опремљеног земљишта, изузећа од плаћања царина и пореза са изграђеним капацитетима за интермодални транспорт, уз остале мере подршке државе, додатно ће одређене локације учинити атрактивним за инвеститоре. У раду је предложен модел симбиозе логистичких центара и слободних зона као и анализирани инструменти који треба да буду употребљени ради стварања ефикасних центара који омогућавају  уштеде у пословању будућим инвеститорима.
Keywords: логистички центри; глобални ланац снабдевања; слободне зоне