Сценарији за запошљавање особа са инвалидитетом у социјалним предузећима за радну интеграцију у Летонији - Licite Kurbe, Lasma; Sevcuna, Liva (Serbian Journal of Management, 2023)
Запошљавање је важан део живота одраслих, али је приступ тржишту рада за особе са инвалидитетом ограничен. Решење је да се промовише развој социјалних предузећа за интеграцију у рад (СПИР), али за то је потребна већа подршка. Стога, истраживање има за циљ да идентификује факторе који утичу на запошљавање особа са инвалидитетом од стране СПИР-а и осмисли сценарије за промовисање запошљавања особа са инвалидитетом у Летонији у контексту социјалног предузетништва.Истраживање је извршило систематски теоријски преглед да би се идентификовали фактори, њихов обим и карактеристике, као и њихов значај и примењена анализа, синтеза и дедукција за идентификацију и класификацију фактора. Метод сценарија је коришћен да се идентификују могућности запошљавања особа са инвалидитетом, али је процена сценарија извршена применом процеса аналитичке хијерархије (АХП), у који су укључени стручњаци који се баве социјалним предузетништвом.Истраживање је показало да је најефикаснији начин да се промовише запошљавање особа са инвалидитетом од стране СПИР-а повећање обима националних инструмената подршке и да је од суштинског значаја употреба општинских инструмената подршке. Национални сценарио подршке укључивао је делимично субвенционисање плата за запослене са инвалидитетом запослене у СПИР-има и подршку за дугорочна улагања у СПИР-ове.