Однос између друштвеног разлога, очувања животне средине и става према животној средини, ка промовисању понашања зелене куповине - Sondhi, Sundeep; Цхавла, Удата; Икбал, Хена (Serbian Journal of Management, 2023)
Неодговорно и непромишљено коришћење природних ресурса представља значајну опасност за животну средину и њене ресурсе, контаминирајући их и ометајући њихов развој. Да би се овај ефекат ублажио, морају се усвојити и применити одговорне политике и праксе. Једна од најуспешнијих стратегија је да смањимо ослањање на конвенционалне производе и да их заменимо зеленим алтернативама. Међутим, недовољна информисаност и стручност међу потрошачима ометају њихове напоре да промовишу зелене производе. Стога је кључно разумети факторе који утичу на понашање потрошача и намере према зеленим производима како би се повећало њихово прихватање. Сврха студије је да сазна више о томе како брига о животној средини, жеља за позитивним утицајем и позитиван став према животној средини могу да подстакну људе да купују еколошки прихватљиве производе. Прикупљено је 549 одговора помоћу Гоогле упитника из Индије, Кине, Шри Ланке, Бангладеша и Пакистана. Моделовање структурних једначина је коришћено за тестирање формираних претпоставки. Утврђено је да студија подржава хипотезе и конструкте друштвених питања, очувања животне средине и начина размишљања, који су значајно повезани са понашањем потрошача при зеленој куповини. Поред тога, утврђено је да би став према животној средини требало додатно интегрисати како би се ови односи ојачали.
Keywords: зелено понашање при куповини; еколошки став; друштвени разлог; очување животне средине