Структурни ПЦА-МЛР модел иновационог окружења у земљама БРИКС-а - Petkovski, Ivana (Serbian Journal of Management, 2022)
Процес глобализације форсира промене на тржишту у облику интензивне конкуренције. Економије могу опстати стицањем конкурентске предности на глобалном тржишту развојем иновација. Главни циљ овог емпиријског истраживања је откривање најважнијих компонената иновација које чине структуру глобалног индекса иновација (ГИИ) и евалуацију њиховог утицаја на ово рангирање у економијама БРИKС-а. О иновационом процесу се расправља на основу резултата рангирања ГИИ акумулираних од 2011. до 2019. Предложени методолошки оквир за проналажење компонената које су снажно повезане са ГИИ је анализа главних компонената (ПЦА). ПЦА се користи за смањење различитих компонената ГИИ на једнофакторско или двофакторско решење у свакој од ГИИ димензија. Ишод истраживања ПЦА предлаже девет компоненти које представљају седам димензија. Димензије које указују на институције и инфраструктуру обухватају двофакторска решења. Издвојене компоненте се даље користе у регресионој анализи како би се успоставила једначина вишеструке линеарне регресије (МЛР) за предвиђање ГИИ резултата који се користи у укупном рангирању. Изведено регресијско решење указало је на вредне МЛР резултате са високим коефицијентом детерминације, где се 96,1% вредности ГИИ објашњава издвојеним компонентама. Доминантни ефекти на ГИИ постижу се у компонентама иновационог учинка које укључују утицај знања и нематеријалну имовину. Штавише, упоредна анализа стварних и израчунатих ГИИ резултата показала је преклапање 98,9% између две вредности. Процењени резултати ПЦА-МЛР анализе служе за испитивање успеха у развоју иновационих перформанси у економијама упоређивањем индекса иновација који постижу БРИKС земље.
Keywords: Inovacije; BRIKS; Analiza glavnih komponenti; Regresija