Да ли су самозапослени у већем ризику од сиромаштва: емпиријски докази на основу података „silc“ из Србије - Ognjenovic, Kosovka; Pavlović, Dejana; Bodroža, Duško (Serbian Journal of Management, 2022)
Самозапошљавање чини значајан удео радне снаге у Србији. Због подједнако високе стопе сиромаштва као и стопе самозапослености у Србији, овај рад има за циљ да испита да ли постоји преваленција између њих. Штавише, такође настоји да истражи које штете постоје у самозапошљавању које држе или доводе до сиромаштва међу самозапосленим људима. Истраживање се заснива и на лонгитудиналним и на попречним подацима SILC (Анкета о приходима и условима живота, енг. Survey On Income And Living Conditions). Главни резултати су указали на већу изложеност сиромаштву самосталних предузетника и запослених у породичним предузећима. Предузећа којима управљају мушкарци, нискоквалификовани појединци и млади предузетници су у много већем ризику од сиромаштва него други предузетници или запослени, посебно они које представљају жене и високообразовани појединци. Рад даје значајне инпуте за (1) управљање разликама унутар активног становништва у ризику од сиромаштва и (2) праћење исхода самозапослених, с обзиром да је више од половине њих укључено у пољопривредни сектор.
Keywords: привредна активност; сиромаштво; самозапошљавање; Србија; SILC