Пројект развоја платформе отвореног образовања за конкурентност предузећа - Pichugina, Maryna; Artemenko, Lina (Serbian Journal of Management, 2022)
Пошто су корпоративне платформе за е-учење релативно нова, неистражена граница, овај рад има за циљ да пружи пример и да понуди оквир за развој пројекта. Циљ ове студије је откривање развоја отворене образовне платформе за одржавање конкурентности компаније. Овај рад описује идеју и фазе пројекта за креирање корпоративне платформе за онлајн учење. Представљена је општа позадина пројекта образовне платформе у Украјини; откривени су разлози за одабир КПИ Игора Сикорског за програмере софтвера и садржаја. Такође, истиче се да само онлајн ресурси не доводе до реализације потенцијала платформи; захтева технологије које платформу чине интерактивном и привлачном.Методологија: Студија случаја у овом чланку представља иницијативу за стварање онлајн платформе за компанију са седиштем у Украјини. Упоредне методе истраживања се користе за анализу положаја Украјине о нивоу развоја ИКТ-а према међународним индексима, са вертикалним поређењем опширно за одређивање степена развоја ИКТ-а у поређењу са другим земљама. Метод бенчмаркинга је реализован за актуализацију корпоративног е-ученја у Украјини. Користи се традиционални метод поделе пројекта на фазе, који подразумева одређивање радњи које треба завршити.Налази: Резултати су показали позитивне вредности у различитим анализираним димензијама: (I) Потенцијал платформе за учење у корпоративном развоју, (II) Дизајн платформе за е-учење, (III) Пројектни кораци у креирању платформе за отворено образовање и (IV. ) Стручна пракса сарадње «компанија-универзитет».Импликације: Наша импликација у проблемима хоризоната развоја предузећа, које одређују савремени изазови и могућности дигитализације. Онлајн платформе које су покренули тимови «компанија-универзитет» могу пружити тематско, друштвено и дигитално обогаћивање за све укључене агенте.Оригиналност: Главни допринос је откривање пројекта отворене образовне платформе за одржавање конкурентности украјинске компаније уз интеграцију искуства украјинског универзитета. Случај нема аналогије у Украјини.
Keywords: образовне платформе; развој пројеката; е-учење; сарадња компаније и универзитета; конкурентност предузећа