Предузетничке перформансе Вијетнама - Thi Thu Ha, Nguyen; Ba Hoa, Lam (Serbian Journal of Management, 2022)
Циљ студије је да измери предузетничке перформансе Вијетнама у поређењу са азијским земљама применом Глобалног Индекса Развоја Предузетништва (ГЕДИ), а потом применом методологије Пенала за уска грла (ПФБ), за додељивање приоритетних политика за побољшање предузетничког учинка у Вијетнаму. Тачније, ГЕДИ који се састоји од три под-индекса: Предузетнички ставови, Предузетничке способности и Предузетничка тежња, који су подељени у 14 стубова и даље подељени у 28 променљивих, користи се за идентификацију варијабли ГЕДИ са најбољим и најгорим перформансама у Вијетнаму у поређењу са осталим азијским земљама. Потом, методологија ПФБ пружа реалистичнију анализу, с циљем откривања фактора уског грла, односно идентификацију системских компоненти са лошим перформансама, пре него што предложи препоруке за постизање највећег побољшања предузетничког учинка у Вијетнаму. Резултати указују на то да постоје десет уских грла код 14 стубова, који имају лоше показатеље са врло ниским резултатима у Вијетнаму. При чему је политика приоритета дата за пет стубова, укључујући прихватање ризика, перцепцију прилика, интернационализацију, апсорпцију технологије и иновације процеса.
Keywords: уско грло; предузетнички учинак; Глобални Индекс Развоја Предузетништва; Пенали за уско грло