Mеђународни пројекат Вишеградске фондације: могућности и препреке за имплементацију индустрије 4.0 у мсп у земљама Вишеградске групе и Србији (Serbian Journal of Management, 2022)
Ово издање часописа “Serbian Journal of Management” (СЈМ 17(1) 2021) посвећено је дигитализацији малих и средњих предузећа кроз савремени концепт Индустрије 4.0. Сходно томе, сви чланци објављени у овом броју баве се различитим аспектима дигитализације пословних процеса, методама и алатима који се заснивају на парадигми Индустрије 4.0 и могућностима њиховог коришћења у свакодневној пракси малих и средњих предузећа. Део чланака објављених у овом броју директно представља резултате пројекта: Могућности и баријере за имплементацију Индустрије 4.0 у МСП у земљама В4 и Србији, који је финансијски подржао Међународни вишеградски фонд, под бројем гранта: 22110036. У оквиру пројекта, истраживачка група коју су чинили научници из све четири земље Вишеградске групе, као и истраживачи из Србије, припремили су мерну скалу – упитник за процену степена дигитализације МСП у свом региону. Такође, оценили су мишљење предузетника о Индустрији 4.0 и њеној примени у њиховом пословању. Главна сврха овог истраживања била је да се идентификују како могућности, тако и препреке за имплементацију И 4.0 на нивоу малих и средњих предузећа. Добијени резултати овог истраживања приказани су у делу рукописа објављених у овом броју. Такође, део рукописа у овом броју предствља радове по позиво аутора који такође истражују у области дигитализације и Индустрије 4.0, али нису укључени у поменути пројекат.
Keywords: међународни Вишеградски фонд; индустрија 4.0; дигитализација