Анализа спремности телекомуникационих оператера за “crowd”- засноване отворене иновације у развоју сервиса паметних градова - Sarić, Željko; Obradović, Vladimir; Bogdanović, Zorica; Labus, Aleksandra; Mitrović, Svetlana (Serbian Journal of Management, 2022)
Овај рад проучава спремност српских телеком оператера и других заинтересованих страна за имплементацију “crowd”-заснованог пословног модела отворених иновација. Телко компаније се суочавају са изазовима у погледу захтева тржишта и проналажења нових могућности да привуку претплатнике иновативним производима и услугама. Ове иновације су често оријентисане на услуге паметних градова засноване на новим технологијама као што су Интернет ствари, рачунарство у облаку, софтверски дефинисане мреже и “blockchain”. Због сложености, темпа и трошкова истраживања и развоја, телеком оператери су већ препознали потребу да пређу са традиционалног на концепт отворене иновације. Развој “crowdsourcing” модела додатно је подстакао могућност укључивања купаца у отворени процес иновације, како би боље дизајнирали и развили услуге прилагођене њиховим сопственим потребама. Имајући то у виду, циљ овог рада је да предложи пословни модел отворених иновација који је “crowd”-заснован за унапређење иновационих капацитета српских телеко оператера. Предложени модел се користи као основа за процену спремности интерних и екстерних стејкхолдера за учешће у пројектима отворених иновација. Студија је заснована на прилагођеном моделу усвајања заснованом на вредности, док се анализа врши методом ПЛС-СЕМ. Резултати показују да учесници идентификују поверење као најутицајнији фактор за перципирану вредност “crowd”-засноване отворене иновације, док интерни стејкхолдери телеком компанија сматрају очекивани приход и репутацију као најрелевантније. Обе групе су показале велико интересовање за иновације у вези са услугама паметних градова као што су паметни саобраћај и услуге везане за екологију.
Keywords: телекомуникацијска индустрија; отворене иновације; “crowd”-засновани пословни модели; паметни градови