Индустрија 4.0 у Србији - стање развоја - Мајсторовић, Видосав; Mitrović, Radivoje; Mišković, Žarko (Serbian Journal of Management, 2022)
Нови модел аутоматизације технолошких система, заснован на Интернету, дефинисан је као концепт индустрије 4.0, Немачка 2011. године. Представља напредни модел повезивања машина и рачунара (енг. cyber-physical systems - CPS), њиховог умрежавања (енг. cloud computing and Internet of Things (IoT)) са широко распрострањеном употребом напредне вештачке интелигенције (енг. artificial intelligence (AI)) у овом концепту. Овај концепт је модел паметне производње (енг. smart manufacturing (SM)), а данас говоримо о: паметним возилима, паметним аутопутевима, паметним мрежама, паметним градовима, паметним услугама итд... – укратко, интелигентно „све и свашта“ (паметно све). Најважнији правци за Србију у примени индустрије 4.0 су: индустријска политика за индустрију 4.0, образовање за индустрију 4.0 (високо/средње образовање), истраживање за индустрију 4.0, а посебно примењена истраживања и спремност МСП за индустрију 4.0, као и примена овог модела у пракси. Овај рад представља развој и примену модела индустрије 4.0 у Србији, кроз делатност Машинског факултета у Београду, од 2015. године до данас, са посебним освртом на примену индустрије 4.0 у рударству.
Keywords: Индустрија 4.0; примена; Србија