Мапирање знања истраживања о индустрији 4.0: визуелна анализа помоћу "CiteSpace" - Stojanović, Anđelka (Serbian Journal of Management, 2022)
Ова студија има за циљ да истражи тематске мреже у истраживању Индустрије 4.0 последњих година. Анализа представљена у раду заснована је на подацима преузетим са „Web of Science“ о публикацијама које су обухватале појмове „четврта индустријска револуција“ и „Индустрија 4.0“ у домену пословне примене. Истраживање се састојало од опште анализе публикација и детаљније анализе спроведене коришћењем „CiteSpace“. „CiteSpace“, један од веома популарних алата визуелне анализе за мапирање научних мрежа, коришћен је за анализу издвојених чланака и идентификацију постојећих мрежа, кластера и најутицајнијих аутора. Налази указују да Индустрија 4.0 представља добро развијено истраживачко поље са карактеристичним, али комплементарним истраживачким темама и такође указује на нове истраживачке теме. Резултати студије могу бити од помоћи у даљим истраживањима о Индустрији 4.0 и сродним технологијама јер указују на правац развоја новијих истраживања.
Keywords: Индустрија 4.0; мапирање знања; преглед литературе; визуелна анализа; кластери