Свест о Индустрији 4.0 и њеним алатима широм В4 земаља, Србије и Бугарске - Zauskova, Anna; Kusa, Alena; Kubovics, Michal; Scepkova, Simona; Miklencicova, Renata (Serbian Journal of Management, 2022)
Истражене земаље, које укључује земље В4, Србију и Бугарску, раде на томе да искористе потенцијал који дигитализација нуди у оквиру концепта Индустрије 4.0. Успон индустрије 4.0 резултирао је алатима као што су машинско учење, велики подаци, аутоматизација и роботика. У садашњем окружењу то примећујемо у скоро свим привредним субјектима и широм земаља В4, Србије и Бугарске. Свест о Индустрији 4.0 наставља да расте у тренутном окружењу, управо као резултат експанзије Индустрије 4.0. Проучене земље подижу алате Индустрије 4.0 на нови ниво. За добијање ажурне слике о истраживаној проблематици коришћен је сопствени анкетни упитник којим је испитан и анализиран тренутни ниво Индустрије 4.0, а резултати садржани у овом раду могу се упоредити са резултатима истраживања тренутног нивоа Индустрије 4.0 у другим земљама. У циљу добијања објективних резултата анкетног упитника, дефинисано је пет области истраживања коришћенјем пет хипотеза. Основна корист рада лежи у интерпретацији резултата научних истраживања аутора, који указују на тренутни ниво и стопу коришћења алата Индустрије 4.0 у дефинисаним областима.
Keywords: велики подаци; рачунарство у облаку; дигитализација; ИоТ (Интернет свари); Индустрија 4.0; алати Индустрије 4.0; онлајн маркетинг