Свесни или равнодушни – забриност о дигитализацији и одрживости међу МСП у Индустрији 4.0 - Tick, Andrea; Saáry, Réka; Kárpáti-Daróczi, Judit (Serbian Journal of Management, 2022)
Позитивне предности дигитализације данас су генерално препознате и признате од стране компанија и обично се виде као суштинске у пословном окружењу које се брзо и стално мења. Ипак, ниво дигитализације је и даље испод очекивања, посебно међу малим и средњим предузећима. Неколико фактора стоји иза тога, у распону од бриге о високим трошковима и стилова управљања до недостатка знања итд. Ова студија разматра један од ових аспеката, контрадикторни однос између дигитализације и одрживости, са циљем да се истражи потенцијал дигитализације у будућност и изношење нових стратегија развоја за мале организације.Ово истраживање указује на уочени утицај дигитализације на одрживост, на основу мишљења власника и менаџера малих и средњих предузећа у земљама В4, Бугарској и Србији, користећи квантитативну методу путем анкете. На основу њихове перцепције о овој теми, анкетиране организације се могу поделити у две групе (забринути инспирисани, равнодушни конзервативци) и сходно томе могу постићи стање уравнотежене дигитализације, где су и одрживост и перформансе дигитализације изванредне са различитим стратешким корацима.
Keywords: могућност дигитализације; дигитализација; МСП; одрживост; СДГ; земље Вишеградске четворке; Србија; Бугарска