Доношење одлука које одражавају фрактализацију друштва - Kalina, Jan (Serbian Journal of Management, 2022)
Иако се главна економска доктрина ослања на концепт равнотеже, садашње друштво се у последње време суочава са озбиљним изазовима. Иако можемо доживети постепени успон идеала друштва знања, сматрамо да ће друштво (и економије широм света) имати фракталну структуру према моделима које истражује теорија хаоса. Овај рад је фокусиран на доношење одлука посебно у економским, или менаџерским задацима и њиховим трансформацијама услед промене парадигме ка фракталном друштву у неравнотежним економским условима. Разматрани су статистички и информационо-теоријски аспекти подршке одлучивању и анализиран је и приказан пример доношења одлука из области управљања кредитним ризиком.
Keywords: подршка одлучивању; економска равнотежа; менаџмент; кредитни ризик; теорија информација; теорија хаоса