Баријере увођења нове технологије и недостаци индустрије 4.0 за индустријска предузећа - Pech, Martin; Vaněček, Drahoš (Serbian Journal of Management, 2022)
Успон нових технологија познатих као четврта индустријска револуција (Индустрија 4.0), доноси трансформацију која омогућава производњу и израду производа на машинама путем робота у модерним паметним фабрикама. Индустрија 4.0 ће повећати продуктивност, квалитет робе, подстаћи индустријски раст и модификовати профил радне снаге и потребне компетенције. Међутим, такве користи и предности треба проценити у светлу потенцијалних препрека и негативних последица.Рад се бави препрекама увођења нове технологије и главним недостацима индустрије 4.0. На основу анкетног истраживања у 217 индустријских предузећа, анализиране су разлике између предузећа према величини и технолошком интензитету. Главне препреке увођењу технологије и недостаци индустрије 4.0 су недостатак средстава, високи трошкови, оптимизација производног процеса и велика потреба за инвестицијама. Истраживање је потврдило само мале разлике у преференцијама менаџера у погледу технолошких баријера индустрије 4.0 и недостатака индустрије 4.0 према величини предузећа. Технолошки интензитет је био важан само делимично у случају сагледавања недостатака индустрије 4.0. Кључни доприноси овог рада су обећавајући резултати за боље разумевање технолошких баријера и недостатака индустрије 4.0.
Keywords: Индустрија 4.0; технолошке баријере; недостаци; технолошки интензитет