Избор политике одржавања Н-компонентног система који се може поправити коришћењем генетског алгоритма - Srivastava, Nishit Kumar; Kuila, Pratyay; Chatterjee, Namrata; Subramani, A K; Jan, N Akbar (Serbian Journal of Management, 2022)
Типичан производни систем се састоји од великог броја поправљивих компоненти/машина које временом старе и захтевају одржавање. Овај рад предлаже нову методу избора политике одржавања користећи генетски алгоритам. Проблем одржавања је формулисан за н-компонентни систем који се може поправити да би се минимизирали укупни трошкови одржавања. Различите политике одржавања и компоненте које се могу поправити су представљене у облику хромозома, у почетку се различити хромозоми генеришу насумично, затим се процењују и бирају коришћењем вредности погодности, а затим се врши укрштање и функција мутације да би се добио бољи хромозом. Изводи се неколико итерација док се не постигну жељени резултати. Предложени алгоритам је даље објашњен и потврђен кроз илустративни пример.
Keywords: Вештачка интелигенција (ВИ); орективно одржавање; превентивно одржавање; предиктивно одржавање; генетски алгоритам (ГА)