Перцепција одабраних фактора стратешког управљања МСП у В4 земљама - Belás, Jaroslav; Damborský, Milan; Metzker, Zdenko; Šuleř, Petr (Serbian Journal of Management, 2021)
Циљ рада био је да представи актуелна теоријска сазнања у области стратешког управљања малим и средњим предузећима (МСП) у земљама Вишеградске четворке (В4). У оквиру наведеног циља, квантификована је тежина појединачних фактора стратешког управљања и упоређени су трендови у Чешкој са осталим В4 земљама. Емпиријско истраживање је спроведено између октобра 2019. и марта 2020. у земљама В4 путем онлајн упитника. Укупан број прихваћених упитника био је следећи: Чешка Република (ЧР): 454, Словачка (СР): 368, Пољска (ПЛ): 364 и Мађарска (ХУ): 399. Упитнике су попунили власници компанија и топ менаџери . Емпиријско истраживање је дало неколико занимљивих налаза. С једне стране, МСП су потврдила да је стратешко управљање важан део корпоративног управљања; са друге стране, стратешко управљање се не спроводи у свакодневном животу МСП и не спроводи се кроз акционе планове и програме. Ниво слагања са констатацијом да квалитетно стратешко управљање побољшава конкурентност предузећа и њихову стабилност на домаћем и иностраном тржишту није био на високом нивоу. Није изненађујуће да МСП имају значајне слабости у праћењу и управљању личним ризиком. Резултати истраживања указују на потребу повећања нивоа стратешког управљања ризицима у сегменту МСП, што је важан фактор за унапређење њихове конкурентности у глобализирајућем економском окружењу.
Keywords: мала и средња предузећа; стратешки менаџмент; фактори стратешког управљања; земље Вишеградске четворке