Иновативни дизајн технологија прераде отпада - Safronova, Natalya; Khaibrakhmanova, Gulnaz (Serbian Journal of Management, 2021)
Пројектовање савремених система за рециклажу отпада је ургетан проблем. Разматра се искуство привлачења мастера са два водећа руска универзитета у организовању интеракције и сарадње у развоју и имплементацији комплекса за сортирање отпада. Факултети Руске академије народне привреде и јавне управе и Московски институт за физику и технологију одржали су пројектну сесију за развој и лансирање иновативних технолошких пројеката на тржиште под називом „Техно маркетинг“. Развијена методолошка основа омогућила је комбиновање образовних и предузетничких задатака и обезбеђивање промоције студентских технолошких пројеката. Као резултат спроведене пројектне сесије, израђен је пројекат о коришћењу система компјутерског вида за сортирање отпада, представљене су конкурентске разлике пројекта и његови техничко-економски показатељи. Утврђени су механизми за реализацију иновативног пројекта сортирања отпада. Иако је дупло скупља, машина за сортирање отпада се у потпуности исплати 3 пута брже од ручног сортирања, што оправдава даља улагања у пројекат.
Keywords: разврставање отпада; компјутерски вид; НИР; едукативни пројекат