Трендови, ризици и перспективе за развој индустријског комплекса југа Русије у новој економској реалности - Mitrofanova, Inna V.; Chernova, Olga A.; Batmanova, Victoria; Trilitskaya, Oksana Yu. (Serbian Journal of Management, 2021)
Догађаји изазвани комплексном кризом која је постала евидентна у регионалним економијама као резултат ширења КОВИД-19 утицала су на прерађивачку индустрију југа Русије. Сврха овог чланка је да идентификује и анализира перспективе за одрживи развој индустрије на југу Русије у контексту нових економских трендова. Методолошка основа студије заснована је на теорији шокова, која је омогућила да се у центар система узрочно-последичних веза стави скуп фактора смањења пословне активности, који се сматрају шоковима који формирају нове трендови развоја. Анализа је открила присуство проблема прекида производње и прекида ланаца снабдевања, смањења токова ресурса, као и смањења ефективне тражње за индустријским производима. Према мишљењу аутора, изгледи за развој индустријског комплекса региона повезани су са балансом саморегулације тржишта и државне регулације, а такође су одређени акумулираним потенцијалом регионалне индустрије и расположивим адаптивним способностима.
Keywords: индустријски комплекс југа Русије; индустријски и пољопривредни региони; економске последице КОВИД-19; трендови индустријског развоја