Оквир комбиноване процене засноване на удаљености (CODAS) који користи логаритамску нормализацију за вишекритеријумско одлучивање - Biswas, Sanjib; Pamučar, Dragan S. (Serbian Journal of Management, 2021)
Сврха овог рада је да представи проширени оквир за процену засновану на комбинованој удаљености (CODAS) користећи шему логаритамске нормализације (ЛН). ЛН је користан у ситуацијама када се вредности критеријума значајно разликују. Овај оквир се користи за поређење популарних паметних телефона у Индији заснованo на перформансама. Резултати добијени из ове проширене верзије „CODAS“ методе (CODAS-LN) показују доследност са оном који су добијени коришћењем неких других постојећих више-критеријумских приступа одлучивања (MCDM). Анализа осетљивости показује значајну стабилност резултата. Даље, примећено је да се код „CODAS-LN“ не јавља феномен преокрета ранга и следи својство транзитивности. Налази студије случаја указују на то да се паметни телефони са већим рачунским способностима и карактеристикама сврставају у горње нивое.
Keywords: CODAS метода; логаритамска нормализација; рангирање паметних телефона; анализа осетљивости