Евалуација и рангирање осигуравајућих друштава комбиновањем “TOPSIS” и интервалних фази грубих скупова - Mimovic, Predrag; Tadic, Danijela; Borota-Tisma, Ankica; Nestic, Snezana; Gil Lafuente, Jaime (Serbian Journal of Management, 2021)
Процена корпоративног и организационог учинка је важна активност како за менаџере, тако и за друге заинтересоване стране, јер им даје предност да процене сопствене снаге и слабости у односу на конкуренцију, као и смернице за одабир одговарајућих мера за решавање постојећих проблема. Питање избора критеријума превазиђено је прегледом литературе, а питање тежине критеријума решава се применом групног поступка одлучивања. Сама процедура се састоји од коришћења унапред дефинисаних лингвистичких израза који су моделовани триангуларним фази бројевима и агрегације мишљења доносилаца одлука на основу правила грубе алгебре скупова. Вредности матрице одлуке су одређене методом прогнозе и описане су прецизним вредностима. Предложени алгоритам је тестиран на осигуравајућим друштвима која послују у Републици Србији.
Keywords: групно одлучивање; интервално-вредновани фази груби бројеви; TOPSIS; осигурање