Међузависност између тржишта у развоју и развијених берзи: случај Македонске, Београдске, “Six” Швајцарске и “Euronext” Париске берзе - Stevcevska Srbinoska, Dusica; Mrsik, Jadranka; Sekuloski, Egor; Nenovski, Tome (Serbian Journal of Management, 2021)
Циљ рада је да се испита степен међузависности између развијених и тржишта акција у развоју. Проучавана је корелација македонског (МБИ10) берзанског индекса са београдском (БЕЛЕКС15), “Six” швајцарском (СЛИ) и Еуронекст париском (ЦАЦ40) берзом од новембра 2005. до октобра 2018. Да би се проценио утицај кризе на међуодносе између ових тржишта акција, анализирани период је подељен на три сегмента (пре кризе, током кризе и после кризе) и скуповеи података у подвргнути линеарној регресионој анализи. Резултати истраживања указују на повећану корелацију македонске са београдском и Еуронекст париском берзом и смањену корелацију са “Six” швајцарском у време финансијске кризе у поређењу са периодима пре и после кризе. Налази ове студије доприносе укупној слици односа између тржишта акција у време финансијске кризе. Штавише, истраживањем међуодноса између развијених европских берзи и оних у развоју, резултати сугеришу да је интеграција финансијског тржишта временски променљива.
Keywords: МБ; европска берза; финансијска криза; диверсификација